Kun tavoitteet ovat sekundaa, ei tuloksesta voi odottaa timanttia.

Yle julkaisi 9.11.2019 jutun ralliautoilija Ott Tänakin yllättävästä päätöksestä vaihtaa tallia tulevalle kaudelle. Miksi menestyksekkäästi kilpaillut Tänak halusi vaihtaa Tommi Mäkisen luotsaamasta Toyotasta kilpailijan talliin? Syyksi paljastui pitkät keskustelut Hyundain tiimipäällikön kanssa tallin tulevaisuudesta ja kehittämissuunnitelmista. Tallin visio oli kiinnostava ja tavoitteet konkreettiset. Keskustelut tulevaisuudesta saivat Tänakin tajuamaan, että tuohon kehityskulkuun hän itse myös haluaa mukaan.

Työurani aikana olen ollut kehittämässä ja luomassa usean organisaation visioita ja siihen liittyviä päämääriä. Vielä useammin olen ollut mukana luomassa tavoitteita ja tarkkoja suunnitelmia, kuinka organisaation päämäärät saavutetaan käytännön tasolla. Kun tiimi on ymmärtänyt heille asetetut tavoitteet, he ovat myös silloin sitoutuneet ja halunneet tehdä työtä tavoitteiden eteen. Tiimin vision ja tavoitteiden viestintä pitää olla myös jatkuvaa. Jos viestintä katkeaa niin myös sitoutuminen lakkaa ja osaajat siirtyvät muualle. Toiminta muuttuu suunnitelmallisuuden sijaan improvisointiin ja päätöksenteko vaikeutuu.

Oltuamme tekemisissä useiden yritysten kanssa heidän tavoitteidensa tiimoilta, olemme huomanneet, että hyvin usein visio jää jalkauttamatta henkilöstölle. Yksi suurimmista yritysten haasteista on luoda suunnitelma visiosta päämääriin ja vielä eteenpäin pilkotuiksi tavoitteiksi. Valitettavan usein tavoitteet joko puuttuvat kokonaan tai ne eivät ole linjassa yrityksen päämäärien kanssa. Tällöin yrityksen visio ja päämäärät jäävät erittäin abstrakteiksi ja henkilöstö ei kykene niihin sitoutumaan. Mitä tuo päämäärä tarkoittaa minulle kuljettajana, joka ajan tätä autoa ja jonka ratissa teen ne konkreettiset toimenpiteet? Miten pystyn osaltani vaikuttamaan annettujen päämäärien toteutumiseen? Kuinka minun onnistumistani mitataan ja arvostetaan? Ja ennen kaikkea mitä mahdollisuuksia minulla on vaikuttaa, kuinka me nuo päämäärät saavutamme?

Ralliautoilija tietää ja tuntee ajamisen parhaiten. Miten ajetaan kovaa ja mistä sekunteja pystytään ottamaan vielä pois. Auton kehittäminen tapahtuu tallin ja kuljettajan yhteistyöllä. Sen lisäksi, että kuljettaja menestyy ja pystyy vaikuttamaan auton kehitykseen, on hänelle tärkeä nähdä minne talli haluaa päästä tulevaisuudessa. Arvatenkin Tänak näki selvästi oman roolinsa Hyundain tallissa ja kuinka hän voi omalta osaltaan auttaa tallin vision toteuttamisessa.

Motivoituneet asiantuntijat haluavat viedä organisaatiota eteenpäin ja nähdä heidän roolinsa yrityksen kasvupolussa. Heidän osallistaminen tavoitteiden suunnitteluun sitouttaa ja auttaa organisaatiota lähemmäksi visiotaan. Koska missä muualla, jos ei henkilöstön päivittäisessä työssä, tehdään niitä konkreettisia toimia, jossa joko hivuttaudutaan lähemmäksi tai valutaan yhä kauemmaksi yrityksen tulevaisuuden tavoitetilasta. Suurinta roolia tässä sitouttamisen ketjussa näyttelee osaava esimiestyö. Esimiehen tulee sisäistää johdon ajama visio sekä luoda ja pilkkoa tuo tavoitetila konkretiaksi yhdessä alaisten kanssa. Jos esimiehet eivät osaa jalkauttaa tavoitetilaa, niin parhaat tekijät häipyvät toiseen talliin. Ehkä kilpailijalle tai kenties vielä tämän hetken pienelle toimijalle, jolla on kuitenkin näkemystä ja nälkää pyrkiä huipulle. On selvää jos nykytilaan tyytyy, maailmanmestaruus tai markkinajohtajuus vaihtuu nopeammin kuin huomaatkaan.

Onko teidän organisaatiossa jokaisella selvänä, miten hän päivittäisessä työssään auttaa yritystä saavuttamaan visionsa?

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: