Onnistunut tuotteistus poistaa ostamisen esteitä.

Kun telkkarissa pyörii enää uusintoja ja urheilukin on siirretty maksullisiin palveluihin, ovat suoratoistopalvelut lyöneet läpi suomalaisissa kotitalouksissa viime vuosien aikana. Striimauspalvelut kuten Netflix, Viaplay, CMore, HBO Nordic, Ruutu+ ja monet muut ovat tuotteistaneet tarjontansa esimerkillisesti ja maksullisia suoratoistopalveluita käyttääkin tänä päivänä jo reilusti yli puolet suomalaisista. Varsinkin urheilun ystäville suoratoistopalvelut tuntuvat olevan enemmän välttämättömyys kuin kelpo viihdepalvelu viikonloppuiltojen ajan kuluksi.

Urheilulähetyksiä kuluttavien markkinoiden näkökulmasta ongelma oli selkeä. Urheilun seuraaminen itse kisapaikalla on usein hankalaa joko sen kansainvälisyyden tai toistuvien vieraspelien vuoksi. Mitä vaihtoehtoja esimerkiksi Formuloita tai Englannin valioliigaa seuraavalle jää? Voit keplotella käyttöösi ilmaisen striimin, jossa laatu on vaihtelevaa ja epämääräisiltä ohjelmistolatauksilta ei säästytä. Vaihtoehtona on myös piipahdus paikalliseen urheiluravintolaan ottelun ajaksi, missä toki urheiluhuuma saattaakin olla parhaimmillaan, mutta oheispalvelut voivat verottaa lompakkoa salakavalasti. Kotonakaan ei välttämättä olla mielissään viikottaisista pistäytymisistä sporttibaarissa. Yllättäen suoratoistopalvelun ostopäätöksen perustelu helpottui kummasti kotitalouden hankintavastaavalle. Kielteinen päätös paisuttaisi välillisiä kustannuksia merkittävästi ja riski aineettomiin vahinkoihin kasvaa. Ei 25 € kuussa tunnukaan enää kovin kalliilta ja näin hinta-ankkuri on heitetty.

Tuotehallinnan oppien mukaan, jotta markkinaongelman ratkaisu olisi kannattavaa, ongelman tulee olla joko kiireellinen, laaja tai markkinoilta tulee löytyä maksuhalukkuutta. Näin myös penkkiurheilumarkkinoilla. Urheilun siirtyessä yhä enemmän pois tv-ruuduista oli ottelut nähtävä tavalla tai toisella. Urheilun ystävälle reaaliaikaisuus on kaikki kaikessa jännityksen säilyttämiseksi. Jos matsia ei näe livenä on sitä lähes turha katsoa uusintanakaan. Kiireellisyyden elementti toistuu jokaisen ottelun, turnauksen tai kauden alkaessa. Sama haaste koskee kaikkia valtavirran urheilulajien aktiiviseuraajia Suomessa, joten ongelmaa voidaan pitää laajana. Urheilu vetoaa vahvasti tunteisiin ja tunteisiin vetoamalla avaamme myös kukkaronnyörejä herkemmin, maksuhalukkuutta siis selvästi löytyy. Check! Check! Check!

Suoratoistopalvelujen selkeä paketointi poistaa kuluttajalta ostamisen esteitä.

  1.  Ostamisen helppous ja nopeus. Voit aloittaa ja irtisanoa palvelun koska haluat ja saat palvelun käyttöön juuri silloin, kun itse haluat. Skaalautuva palvelu toimii suoraan rekisteröinnin jälkeen tabletilla, puhelimella, smart tv:ssä tai tietokoneellesi ilman korttisäätöjä tai muita ylimääräisiä laitteita.
  2. Paketoitu sisältö. Asiakas tietää, mitä ostaa ja valmiiksi tuotteistetut suoratoistopaketit helpottavat palvelun valintaa. Tarjontaa löytyy elokuvista ja sarjoista kiinnostuneille, lapsille, urheilun ystäville tai palvelu kaikilla herkuilla.
  3. Riskin pienentäminen. Yhä useampi toimija tarjoaa ilmaista kokeilujaksoa uusille liittyjille, jonka aikana tarjontaan ehtii paneutua ja luultavasti myös ihastua.
  4. Arvon muodostus. Arvo muodustuu asiakkaan kokeman hyödyn ja palvelun hinnan suhteesta. Kun edellä mainitut asiat tukevat jo osaltaan arvonmuodostusta, naulataan asiakkaan kokema arvo saavutettavuudella (silloin kuin itse haluat), uutuusarvolla (koe ennen muita, koe reaaliajassa), helppokäyttöisyydellä sekä laajalla valikoimalla.

Kuinka monta suoratoistotilausta sinulta löytyy? Kommentoi alle.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: